Вівторок, 19 березня 2024 року

Вчені назвали захворювання, яке втричі підвищує ризик інсульту у жінок

Інсульт - небезпечний стан, при якому фатально вражає серцево-судинну систему і мозок людини. Кровопостачання мозку раптово припиняється і людина може загинути. З найчастіших наслідків інсульту - порушення мови, функцій однієї руки та ноги.

І хронічні захворювання можуть тільки погіршити ситуацію або стати додатковим фактором ризику для розвитку інсульту. Про це повідомляє РБК Україна.

За даними нового дослідження Американської асоціації інсульту (ASA), одним з таких факторів ризику може стати ендометріоз у жінок. Жінки з таким захворюванням на 34% частіше стають жертвами інсульту.

Ендометріоз збільшує ризик серцевого нападу у жінок, а також має вплив на підвищення кров'яного тиск і високого рівня холестерину.

"Лікарі повинні дивитися на здоров'я жінки в цілому, включаючи підвищений кров'яний тиск, високий рівень холестерину та інші фактори інсульту, а не тільки на симптоми, конкретно пов'язані з ендометріозом, такі, як тазовий біль і безпліддя", - підкреслила автор дослідження професор Стейсі Міссмер.

Медики відзначають, що, хоча результат дослідження шокує, не варто стверджувати, що у всіх жінок з ендометріозом обов'язково буде інсульт. Ці дані показують, що при ендометріозі ризик розвитку інсульту стає вище на 34%.

 

Від ендометріозу страждає практично кожна 10 жінка на планеті, але багато хто дотепер не знає, що це таке.

При ендометріозі виникає стан, коли тканина в слизовій оболонці починає рости в інші місцях - в яєчниках і фаллопієвих трубах. Це викликає біль і безпліддя.

Метки: ендометріоз, инсульт
Контакти

Столярова, 1, Дніпро, Україна, 49038

mail@dv-gazeta.info

© Останні новини Дніпра та України за сьогодні. Онлайн трансляції, фото та відео репортажі на сайті Днепр вечерний. Всі права захищені.