Четвер, 28 березня 2024 року

Ватикан изгоняет демонов

Боротьба між віруючими та невіруючими все більше впливає на глобальні політичні тенденції

 

Папа Римський Франциск анонсував запуск спеціальних тренінгів з екзорцизму, які відбудуться наступного місяця у Ватикані при Соборі св. Петра. Екзорцизм – це процес вигнання демонів з тіла людини, одержимої злом. Більшість людей знають цей релігійний обряд завдяки фільму «Екзорцист» 1973 року режисера Вільяма Фрідкіна. Та у структурі християнської церкви досі існує посада екзорциста – церковного прислужника, який спеціалізується на стародавніх ранньохристиянських ритуалах вигнання диявола. Тепер понад 200 католицьких, православних і протестантських священиків з Міжнародної асоціації екзорцистів при Ватикані будуть навчати нових кліриків цьому складному та містичному ритуалу. Чому це важливо?

 

Останнім часом релігія, зокрема християнство, сильно «буксує» у світі. Глобальні тенденції, які поступово змінюють світовий порядок і те, як ми живемо і сприймаємо дійсність, б’ють по традиційних цінностях і принципах. Це особливо промовисто видно на прикладі Західної Європи, де протягом останніх 10 років кількість віруючих християн нещадно падала. Нині понад 50% британців вже не вважають себе віруючими. Практично така ж ситуація у Німеччині, Нідерландах, Бельгії і країнах Скандинавії. Занепад християнської віри як одного з оплотів традиційних консервативних цінностей та інституту сім’ї турбує Ватикан. Вперше в історії Європа перестає бути християнською, а бастіон християнства зміщується в бік Латинської Америки та Африки.

 

Таке падіння впливу релігії на життя суспільства – результат зміни поколінь, демографічних трансформацій у Європі, розвитку високих технологій і штучного інтелекту, стрімкого розвитку космічної галузі та постійних конфліктів. Хоча з-посеред глобальних проблем людства лише зміни клімату мають релігійний підтекст, який активно просуває церква – мовляв, це «кара за гріхи». Але й тут відбувається боротьба між науковцями-екологами та священиками. Переможцями, вочевидь, вийдуть перші.

 

Проте занепад християнства викликає реакцію тих, хто з цим не згоден. Люди, у яких релігійна ідентичність є такою ж потужною, як етнічна або політична, починають відчувати нсотальгію. Це призводить до радикалізації християнських течій у країнах, де віра все ще потужний інструмент мобілізації суспільства і важлива частина життя людей. Відповідно, якщо вірити британським ЗМІ, в останні роки різко зріс попит на екзорцизм. За даними священиків, на одному лише острові Сицилія за минулий рік Ватикан отримав понад 400 тисяч повідомлень про нібито «одержимість демоном». Кількість віруючих, які скаржилися на «демонічну активність», зросла також у США, Латинській Америці, Південно-Східній Азії та Африці. За соціологічними даними служби «Codacon», опублікованими у жовтні 2017 року, приблизно 13 мільйонів італійців регулярно відвідують астрологів, відьом, знахарів і священиків. Для порівняння: у 2001 році ця цифра становила 3 мільйони людей. Вочевидь, під тиском економічної кризи, війн і загального занепаду релігії частина суспільства рефлексує зростанням попиту на містичні ритуали, обряди та вірування. Це зрозуміло з погляду психології, адже в часи невизначеності (особливо в останні роки в Італії) люди схильні шукати причини нераціонального характеру – загадкові, містичні явища, які ніхто не може пояснити.

Відповідно, Ватикан, відкриваючи свої курси і активно вхопившись за тему екзорцизму, намагається підживлювати релігійний дискурс і втримати тих людей, які будуть і далі жити цією вірою в умовах кризи католицької церкви. Це призведе до радикалізації релігійних почуттів католиків і православних, а оплот християнства зміщуватиметься з Європи до Латинської Америки. Вже зараз у ході різних виборчих кампаній у Південній Америці спостерігається чіткий розкол по лінії «євангелісти-атеїсти». Це умовний релігійний розподіл збігається з суспільно-політичним у таких ключових питаннях, як одностатеві шлюби, економічна криза, екологія і конфлікти.

Зрештою, скорочення «пастви» католицької церкви мобілізує тих, хто залишився навколо Ватикану, заразом спонукаючи їх бути ще більш непоступливими у питаннях захисту прав людини, одностатевих шлюбів та інших реформ. Сюди ж можна віднести запровадження штучного інтелекту та автоматизацію кількох секторів економіки.

На прикладі курсів з екзорцизму у Ватикані можна розгледіти недалеке майбутнє частини держав, де боротьба між віруючими та невіруючими задаватиме політичний тон на роки вперед. Ну а Ватикан продовжуватиме своє: стримувати наступ загальної байдужості молоді до релігії, граючи на консервативних і містичних християнських темах.

Ілія Куса

Новое Время

 

Метки: религия

ПОПУЛЯРНЕ

Архів новин
Март 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Фев    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Контакти

Столярова, 1, Дніпро, Україна, 49038

mail@dv-gazeta.info

© Останні новини Дніпра та України за сьогодні. Онлайн трансляції, фото та відео репортажі на сайті Днепр вечерний. Всі права захищені.