Четвер, 28 березня 2024 року

Чи справді ЄС підтримав закон Банкової ”проти” олігархів?

Це формулювання в спільній заяві саміту дійсно викликало здивування експертів. "Європейська правда" навіть написала, що "є в ньому (документі – ОГ) і сенсації. Наприклад, підтримка антиолігархічного закону з боку ЄС". Та чи справді Зеленському вдалося "продати" цей закон ЄС. Я теж був здивований, поки не поговорив із своїми контактами серед європейських дипломатів, які перепитали: "А де Ви побачили підтримку цього конкретного закону?"

 

Тож перечитаємо відповідне речення з п. 9:

"ЄС привітав зусилля України з обмеження можливостей для вчинення корупційних дій та її відданість боротьбі з впливом приватних інтересів ("деолігархізація"), у тому числі шляхом юридично обґрунтованого прийняття та впровадження відповідного законодавства, та закликав до подальших кроків України на цьому напрямку".

 

На перший погляд, звучить наче підтримка цього закону – про це, зокрема, заявив відомий своїм ставленням до законів та регламенту як "закорлючок" новоспечений спікер Стефанчук (за сумісництвом – професор права). Але перечитаємо уважно:

"шляхом юридично обґрунтованого прийняття та впровадження відповідного законодавства, та закликав до подальших кроків України на цьому напрямку".

 

Де Ви тут бачите конкретно закон, проштовхнутий Банковою? І опозиція, і експерти цілком переконливо можуть наголошувати, що це це якраз "юридично НЕобґрунтований" закон. І йдеться у заяві саміту про цілісне і обгрунтоване законодавсто, а не горезвісний закон Зеленського.

 

Тож почекаємо на реакцію Венеційської комісії – "курчат восени рахують".

Олексій ГАРАНЬ

Професор НаУКМА, науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи"

Блогі УП

 

ПОПУЛЯРНЕ

Архів новин
Март 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Фев    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Контакти

Столярова, 1, Дніпро, Україна, 49038

mail@dv-gazeta.info

© Останні новини Дніпра та України за сьогодні. Онлайн трансляції, фото та відео репортажі на сайті Днепр вечерний. Всі права захищені.