Четвер, 28 березня 2024 року

Заводи з України вивозять з новою силою: бізнес тікає від податкового хаосу та боїться блекаутів

В Україні стартувала друга хвиля еміграції бізнесу за кордон. Вона принципово відрізняється від першої хвилі релокації, пік якою припав на весну-літо минулого року. Раніше власники підприємств поспіхом вивозили обладнання на захід, тікаючи від обстрілів. Нинішня хвиля — це переїзд без поспіху, з обдумуванням всіх деталей. Промисловці приймають рішення про еміграцію через рейдерські атаки, хаос в державній економічній політиці, відсутності можливості застрахувати воєнні ризики, а також повну непередбачуваність щодо забезпечення електроенергією. Про це йдеться у публікації Телеграф.

0ef793d1-412fda904b44c87d8c6b3ec1d4e18af1

Чому в Польщі краще

Українські компанії й досі шукають на мапі місце, де змогли б продовжити свою діяльність. Завдяки своєму географічному положенню та культурній близькості, сусідня Польща стала логістичним і організаційним хабом, основним місцем передислокації українських виробництв.

Власник підприємства машинобудівної галузі Hydrosila, яка обʼєднує чотири заводи в Україні, Павло Штутман нещодавно анонсував будівництво нового заводу у польському Вроцлаві. Компанія уже придбала земельну ділянку з виробничими та адміністративними будівлями, на якій незабаром планує облаштувати потужності з виробництва запчастин до сільськогосподарської техніки. У Польщі бізнесмен отримав повну підтримку місцевої влади, податкові пільги, компенсацію витрат на будівництво. Він переконаний, що запуск нового виробництва відкриє для компанії можливість збільшити обсяги поставок до Європейських країн, зокрема, Німеччини.

 

"Розміщення виробництва саме в польському місті Вроцлав було обрано через цілий ряд факторів: розвинена інфраструктура, сприятливий інвестиційний клімат, прозора система оподаткування, відшкодування ПДВ, ефективна логістика, велика кількість кваліфікованих фахівців, зокрема, українців із виробничим досвідом", — розповідає "Бізнес Телеграфу" Павло Штутман.

 

Але не лише війна та провальна податкова політика стали причиною зведення бізнесменом заводу в Польщі. Корпоративні права групи компаній "Гідросила" були арештовані судом, а промисловець Павло Штутман був звинувачений у співпраці з ворогом і оголошений ледь не держзрадником через те, що продукція "Гідросили" з´явилася в росії. Це при тому, що два заводи компанії, які розміщені у Мелітополі, були захоплені окупантами, а уся готова продукція розграбована.

 

Динаміка переїзду підприємств за кордон вражаюча. Лише у Польщі українці зареєстрували 10,2 тис. ФОП, при чому 50% з них зробили це, щоб продовжити бізнес, який вели в Україні до війни. Наразі український бізнес, а це більше 24 тис. фірм, становить чи не половину усіх нових іноземних компаній, що відкрилися у Польщі. Близько двох третин заявили, що не планують повертатися додому по закінченні війни, а мають намір залишитись на польському ринку. Такі дані наводить Польський економічний інститут (PIE).

 

Міграція бізнесу створює нову індустрію

Власник такелажної компанії "Шеф-Монтаж" Віталій Андрощук розказав "Бізнес Телеграфу", що буквально з перших днів повномасштабної війни почали надходити замовлення на релокацію виробництв. Кейси були різними: від перевезення малогабаритного, але дороговартісного обладнання, до великого й об’ємного, вага якого складала тисячі тонн. Складнощів додавала ще й ситуація в країні, оскільки вивозити підприємства доводилося під обстрілами. "Тоді, — згадує Віталій Андрощук ,— релокували одного з найбільших виробників холодильного обладнання з Харківської області — Green Cool (UBC group). Пізніше — із Черкас до Словаччини 5 цехів обладнання компанії Saturn, яка виробляє побутову техніку, а це близько 100 фур з обладнанням.

"У Польщі достатньо своїх виробників, — говорить фахівець,— тож для довготривалого перебування українці шукають бідніші країни. Але якщо відкривати нове підприємство коштом грантів, то це, без сумніву, Польща, яка дотує українських підприємців, щоб вони розвивали економічно слабкі регіони.Тож зазвичай заводи будуються не в центральних промислових регіонах Польщі, а у більш віддалених. Щоб демонтувати, перевезти, а потім зібрати обладнання на новому місці, потрібно витратити приблизно 20% загальної вартості потужностей. "Проте люди, — додає Віталій Андрощук, — готові були платити будь-які гроші, аби зберегти підприємства від війни та невизначеності.

ПОПУЛЯРНЕ

Архів новин
Март 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Фев    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Контакти

Столярова, 1, Дніпро, Україна, 49038

mail@dv-gazeta.info

© Останні новини Дніпра та України за сьогодні. Онлайн трансляції, фото та відео репортажі на сайті Днепр вечерний. Всі права захищені.