Вівторок, 19 березня 2024 року

Українські науковці мають результати дослідження нових штамів коронавірусу, проте Уряд фінансування не дає

Наявні вакцини є дієвими проти модифікованого «британського» штаму, виявленого науковцями Інституту молекулярної біології та генетики (ІМБГ) НАН України.

Про це директор ІМБГ НАН України академік Михайло Тукало повідомив під час пресбрифінгу, який відбувся 23 березня 2021 року. Передає Національний Промисловий Портал з посиланням на пресслужбу НАН України.

 

Зазначається, існуючі вакцини можуть мати низьку ефективність супроти «бразильського» та «південноафриканського» штамів, про випадки появи яких в сусідніх з Україною державах Європи повідомили представники Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), котрі минулого тижня відвідали ІМБГ НАН України для ознайомлення з результатами секвенування коронавірусів науковцями.

Вчені Інституту проаналізували 17 зразків, відібраних у хворих з Івано-Франківська, та два зразки з Києва. У всіх виявлено нові мутації «британського» штаму. На черзі – дослідження ще 41 зразка. Загалом, як повідомив академік Михайло Тукало, Центр громадського здоров’я (ЦГЗ) України надав Інституту 60 зразків, взятих на початку березня ц.р. у пацієнтів з різних лікарень Івано-Франківська та Києва.

 

Дослідження проводиться з ініціативи вчених ІМБГ НАН України за кошти взяті з інших наукових програм Інституту.

 

«Повногеномне секвенування – дуже вартісний метод через високу ціну на реактиви. Державного фінансування на подальше дослідження мутацій коронавірусу ми наразі не маємо», – зауважив директор Інституту молекулярної біології і генетики НАН України.

Науковці наголошують, що вивчення мутацій коронавірусу, яке є питанням національної безпеки, слід проводити регулярно та системно, як це роблять більшість країн Європи та світу.

Михайло Тукало нагадав, що у вересні 2020 року ІМБГ НАН України разом з Центром громадського здоров’я України розробили програму системного дослідження мутацій SARS-CoV-2, проте вона не отримала фінансування Уряду. Зараз разом з ЦГЗ України подано оновлену програму, яка розрахована на 6 місяців та передбачає участь інших наукових і медичних інституцій країни.

 

Тривалість секвенування в ІМБГ НАН України від надходження зразків до отримання результатів – один тиждень.

Метки: коронавирус
Контакти

Столярова, 1, Дніпро, Україна, 49038

mail@dv-gazeta.info

© Останні новини Дніпра та України за сьогодні. Онлайн трансляції, фото та відео репортажі на сайті Днепр вечерний. Всі права захищені.