Четвер, 28 березня 2024 року

У появі «Омікрона» звинуватили мишей

Згідно з дослідженням вчених Університету Міннесоти (США), деякі мутації, присутні в спайковому білку «Омікрону», сумісні як з рецепторами клітини людини, так і миші. При цьому інші три мутації можуть бути сумісні тільки з рецептором гризуна. Це підтверджує теорію про те, що вірус SARS-CoV-2 міг перейти від людини до миші та, еволюціонувавши в новий варіант «Омікрон», знову повернутися до неї

Новий варіант COVID-19, «Омікрон», з'явився у листопаді 2021 року і з того часу швидко поширився по всьому світу. На відміну від попередніх штамів, він є заразнішим, швидше мутує, внаслідок чого гірше піддається вакцинації. Так, згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), за останній місяць у 26 країнах виявлено рекомбінанти підваріантів «Омікрона» — Ba.2.10.1 та Ba.2.75 — із 14 додатковими мутаціями у спайковому білку.

Знання про походження нових варіантів коронавірусної інфекції допоможе стримати можливі епідемії. Враховуючи, що перший випадок зараження в Китаї був пов'язаний із ринком морепродуктів та тварин, вчені вирішили вивчити зоонози, щоб зрозуміти ймовірність передачі вірусу таким чином.

Фахівці зосередилися на вивченні вірусу тваринного походження SARS-CoV-1, який викликає атипову пневмонію (SARS). Вони проаналізували частину спайкового білка, яка в «Омікроні» має понад 50 мутацій у порівнянні з вихідним штамом та взаємодіє з рецепторами Ace. Саме через ці рецептори, які є як у людей, так і тварин, коронавірус може проникати в клітини організму.

Дослідники проаналізували чотири типові мутації «Омікрона», які оточують область взаємодії з рецептором Ace. І виявили, що всі мутації сталися внаслідок адаптації структури шпильок до рецептора мишей Ace. При цьому три з них сумісні з мишачим білком, а одна з них відповідала як рецепторам людей, так і гризунів. Це підтверджує теорію, що варіант SARS-CoV-2, який містить мутацію, адаптовану до людей і мишей, міг передаватися від людей до тварин. Внаслідок зараження у гризунів розвинулися специфічні мутації, які сприяли появі варіанта «Омікрона». І потім, повернувшись до людини, він став домінантним варіантом SARS-CoV-2.

Результати дослідження були опубліковані в журналі Pnas («Новини науки»).
Джерело: Медправда

Метки: коронавирус, Омикрон

ПОПУЛЯРНЕ

Архів новин
Март 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Фев    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Контакти

Столярова, 1, Дніпро, Україна, 49038

mail@dv-gazeta.info

© Останні новини Дніпра та України за сьогодні. Онлайн трансляції, фото та відео репортажі на сайті Днепр вечерний. Всі права захищені.