Четвер, 28 березня 2024 року

Обмін та відновлення посвідчення водія відтепер і в Дії

Сьогодні послуга обміну і відновлення посвідчення водія стала доступною в Дії. Відтепер можливо подати заявку на заміну свого водійського через застосунок у кілька кліків. Замовити можна як фізичний пластиковий документ і забрати його у сервісному центрі МВС особисто, так і Е-посвідчення, яке є виключно цифровим і дійсним на території України.

Із запуском цієї послуги Україна стала першою країною в Європі, де можна відмовитись від фізичного бланку посвідчення водія, а виготовити лише цифровий документ. Електронне посвідчення є чинним на всій території України.

Обмін посвідчення водія актуальний, коли:

  • закінчився термін дії наявного у водія документа;
  • написи на бланку затерлись і не читаються;
  • водій змінив особисті дані (прізвище, ім’я, по батькові, стать);
  • за бажанням власника замінити старе посвідчення на нове.

Відновлення посвідчення водія потрібно коли:

  • посвідчення водія було втрачено чи знищено;
  • документ викрали тощо.

Варто нагадати, що Кабінет міністрів України ще у березні 2022 року розширив можливості використання протермінованого посвідчення водія у зв’язку з запровадженням воєнного стану. Тобто, водій допускається до керування транспортними засобами за умови наявності в нього посвідчення водія, виданого вперше на 2 роки, термін дії якого закінчився.

Також на час дії воєнного стану в Україні для обміну та відновлення посвідчення водія медична довідка не є обов’язковою. Графа про групу крові водія може залишатися незаповненою зараз — це не впливає на чинність документа. Саме тому при замовленні послуги в Дії немає графи, куди потрібно прикріпити медичну довідку про придатність до керування транспортними засобами.

Щоб подати заяву на обмін або відновлення посвідчення водія в Дії:

  1. перейдіть до меню «Послуги» та натисніть «Заміна посвідчення водія» або натисніть на значок контекстного меню на цифровому водійському та оберіть «Замінити посвідчення»;
  2. оберіть причину заміни документа;
  3. підтвердить або вкажіть місце реєстрації проживання;
  4. оберіть тип посвідчення: цифрове (Е-посвідчення) чи пластик+цифрове (звичайний формат);
  5. оберіть сервісний центр МВС, де вам буде зручно забрати пластиковий документ;
  6. підтвердить або вкажіть ваші контактні дані;
  7. підпишіть заяву;
  8. сплатіть за послугу.
  9. Після подачі заявки на обмін або відновлення посвідчення водія протягом 10 хв варто сплатити за послугу, інакше заява анулюється.

І все — слідкуйте за статусом заявки і після виготовлення прямуйте до обраного сервісного центру МВС, щоб забрати нове пластикове посвідчення. Або ж просто зачекайте, коли у Дія надішле push-повідомлення про готовність Е-посвідчення.

Обмін Е-посвідчення на звичайне пластикове посвідчення водія із його відображенням також у Дії та Електронному кабінеті водія відбувається так само як і обмін звичайного на звичайне.

Е-посвідчення має свої серії та номери, як і бланки фізичних посвідчень водія, до яких усі звикли. Українські водії отримали додаткову опцію у користуванні електронними документами. Можна не сплачувати вартість бланкової продукції.

Послуга надається Міністерством цифрової трансформації спільно з Міністерством внутрішніх справ, Головним сервісним центром МВС та за підтримки ДП «Інфотех».

Метки: авто, Дія

ПОПУЛЯРНЕ

Архів новин
Март 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Фев    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Контакти

Столярова, 1, Дніпро, Україна, 49038

mail@dv-gazeta.info

© Останні новини Дніпра та України за сьогодні. Онлайн трансляції, фото та відео репортажі на сайті Днепр вечерний. Всі права захищені.