Четвер, 28 березня 2024 року

Короли биткоинов: у кого из власти больше криптовалюты

Короли биткоинов

Почти полсотни чиновников и политиков имеют криптовалюту. Так, активисты "ЧЕСНО" обнаружили биткоины у четырех нардепов, депутатов облсоветов и у рядовых чиновников. Больше всего криптовалюты у чиновников в Одесской области.(Укр.)
Bitcoin не має визначеного правового статусу в Україні. Про це ще на початку літа писав заступник Голови НБУ Олег Чурій.
"Визначення такого статусу в Україні ускладнюється відсутністю консолідованого підходу до класифікації Bitcoin та регулювання операцій з ним у світі", — заявив він.
Голова комітету парламенту з питань інформатизації та зв’язку Олександр Данченко зазначає, що у законодавчому полі є лише два документи, які стосуються цього питання криптовалюти: один лист і одне роз'яснення НБУ.
Нещодавно з’явився третій документ . Нацбанк наприкінці вересня визначився зі статусом криптовалют и Bitcoin (біткоін). Зокрема, Чурій повідомив, що регулятор не може визнати криптовалюти валютою і попереджає про ризики шахрайств.
"Ми можемо сказати, що це точно не валюта, тому що немає центрального емітента. І ми не можемо визнати це платіжним засобом", — пояснив Чурій.
Разом з тим, криптовалюта набуває все більшої популярності. Громадський рух ЧЕСНО вирішив дослідити, наскільки популярна криптовалюта в декларантів.

Народні депутати і голова Одеської облради
Серед топових політиків ЧЕСНО знайшов таких власників криптовалюти: це четверо нардепів Блоку Петра Порошенка — Олександр Мушак, Дмитро Білоцерковець, Олександр Урбанський та голова Одеської облради Анатолій Урбанський , який є рідним братом нардепа — Олександра Урбанського.
Нардеп Олександр Урбанський входить в Комітет з питань транспорту, є Головою підкомітету з питань морського і річкового транспорту. Батько Олександра і Анатолія Урбанського Ігор Урбанський раніше теж був нардепом від "Соціалістичної партії України", а також був заступником міністра транспорту.
В Урбанських і ще одного власника біткоінів — нардепа БПП Дмитра Голубова — зміни до декларації щодо….. біткоінів сталися 1 серпня 2017 року. У цей день стався так званий "хард-форк" — біткоін розділився і з’явилася альтернативна валюта біткоін кеш, дешевша за початковий біткоін.
Доки немає єдиного визначення від НБУ щодо біткоінів, депутати по-різному їх і декларують. Урбанський і Білоцерковець вказали криптовалюту у розділі про рухоме майно, а Мушак і Голубов — у грошових активах.
Народні депутати
ЧЕСНО звернулося до депутатів із проханням пояснити, як вони отримали біткоіни та як вони їх використовують у розрахунках.
"Дякую за небайдужість, але це приватна інформація, яку я не хочу розголошувати. Це не суперечить законодавству України, і це є головним", — відповів власник криптовалюти Олександр .
Олексій Мушак не лише зберігає біткоїни, але й виготовив собі їх сам. Він задекларував 465 біткоїнів у розділі із заощадженнями ще в 2015 році, і в 2016 році їхня кількість не зросла.
"Темою біткоінів та майнінгу займаюся з 2013 року… Я не придбав, я майнінгом займався… Я перший з депутатів, хто задекларував біткоіни", — каже Мушак.
За його словами, майнінгом він вже зараз не займається.
"Ні, звичайно… Кожною справою треба займатися професійно. Після того, як я зайшов у Верховну Раду, я деградував у багатьох питаннях … з криптовалюто… Витрачати їх можна без проблем — що завгодно з ними робити… Я це не робив, але можна зробити карточку біткоін, де миттєво переводяться біткоїни в долари, а в доларах ви можете розплатитися будь-де".

Що потрібно для того, щоб займатися майнингом
"Для того, щоб зайнятися майнінгом, необхідно придбати і налаштувати на роботу з мережею біткоіну обчислювальне обладнання — майнери. По суті, це просто потужні комп'ютери, які в порядку змагання зашифровують перелік транзакцій у вигляді "блоків" до загальнодоступної бази даних "блокчейну" (книги, реєстру, журналу, називають по-різному)." Експерт Лілія Тулупенко.

Ще однин любитель криптовалюти — нардеп Дмитро Білоцерковець — наголошує, що Нацбанк дозволяє зберігати біткоіни, але забороняє їх виготовляти.
"Біткоінами почав цікавитись ще з 2013 року. Ще декілька років тому це виглядало як перспективне капіталовкладення, всі розуміли, що з часом курс буде лише рости. Використовував для оплати послуг чи купівлі в Інтернеті, зокрема купував квитки на літак. Це дуже зручно, коли подорожуєш. Але у мене їх не багато в порівнянні з іншими нардепами, думаю, колеги вам більш детально розкажуть", — розповідає нардеп.
Дмитро Голубов у ЗМІ ще торік зауважив, що жив за рахунок біткоінів:
"Колись я купив криптовалюту "біткоін", і вона коштувала 50 дол, і продав її, коли вона коштувала 1000 дол, заробляючи на кожній одиниці цієї валюти 950 дол. Чому я повинен платити з цього податки? По-перше, незрозуміло, як це оформити процесуально і юридично, і, по-друге, це моя особиста удача. Чому я повинен платити податок з удачі? Навіть виграш у казино сьогодні не дозволяють конфісковувати та оподатковувати. За фортуну платити необов'язково".
Як повідомляла "Українська правда", Дмитра Голубова 7 липня 2005 року арештували в його квартирі в Одесі. Голубова (псевдонім "Script") звинувачували в розкраданні 11 млн дол з платіжних систем Visa і Mastercard.

Чому політиків з криптовалютою так багато саме на Одещині
В Одеській міській раді ЧЕСНО нарахував п'ять власників криптовалюти. Це навіть більше, ніж в парламенті.

Народні депутати1
Депутат Одеської міськради від "Самопомочі" Ганна Позднякова вказала у декларації наявність криптовалюти біткоінів на 98,874 одиниць. Їх вартість на 31 грудня 2016 становить 2,608 млн грн.
Депутатка каже, що біткоінами зацікавилася давно, оскільки має економічну освіту:
"Я фінансист, працюю фінансовим директором, .. коли криптовалюта з'явилася, вона мене зацікавила. Та й не тільки мене ... в фінансовому світі це обговорювалося досить широко ... можна безпосередньо перевести в готівку через ПриватБанк, через PayPal ... ".
Вона також наголошує, що в Одесі криптовалюта дуже поширена. "У нас в Одесі є банкомати для переведення в готівку криптовалюти ... Одеса, може, і не перше місто в світі, але і явно і не друге".
У декларації зазначено, що Позднякова працює фінансовим директором ТОВ "Броклайн", яка займається перевезеннями, зокрема водним транспортом.
В облраді Одещини всього шість депутатів, які володіють біткоїнами. З-поміж інших — голова облради Анатолій Урбанський.
Народні депутати2
Київщина і Дніпро та інші держслужбовці
Також серед декларантів біткоінів ЧЕСНО знайшов представників Київради, Дніпровської міськради, Бучанської міськради, а також таких держслужбовців як Юрій Душейко, директор "Палади" (займається будівництвом суден і плавучих конструкцій, належить "Укрборонпрому", ЕП), і Валентин Сандул з "Одеської залізниці".
Натисніть для збільшення
Народні депутати3
Депутат Київради і юристконсульт ТОВ "Юридичне агентство "Шевчук та партнери" Владислав , "Солідарність", задекларував криптовалюту, але не бітко .
Ethereum — друга за популярністю криптовалюта після біткоіна. Валюта з'явилася у 2015 році. У січні 2017 року Ethereum торгувався по 10 доларів, зараз по 264.
У коментарі ЧЕСНО Михайленко сказав, що таку криптовалюту купував за порадою: "Я купляв найдешевші. За порадою друзів, які знаються на ринку фінансів. На біткоіни грошей не вистачило…"
Щодо користування валютою, то депутат сказав, що не розраховується нею.
"Це не розповсюджено у нас, на жаль. Це на майбутнє. Сподіваюсь, що ця система стане більш розвиненою в Україні. Це гарна альтернатива для людей, враховуючи що довіри до банківської системи немає", — пояснив він.
Анна Ісламова у своїй декларації вказала "нуль" доходів, а також зауважила, що є тимчасово безробітною. Як депутатка з Бучанської облради дізналася про криптовалюту і чому її придбала, дізнатися не вдалося. На запитання громадського руху ЧЕСНО вона так і не відповіла.
Окрім депутатів Громадський рух ЧЕСНО знайшов біткоіни та іншу криптовалюту і в інших декларантів — директорів комунальних підприємств, працівників університетів, інспекторів, пожежників та інших.

ЭП

Метки: криптовалюта, Нардепы, политики

ПОПУЛЯРНЕ

Архів новин
Март 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Фев    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Контакти

Столярова, 1, Дніпро, Україна, 49038

mail@dv-gazeta.info

© Останні новини Дніпра та України за сьогодні. Онлайн трансляції, фото та відео репортажі на сайті Днепр вечерний. Всі права захищені.