Четвер, 28 березня 2024 року

Чому зросли ціни на цибулю та чього очікувати далі

Ціни на цибулю в українських супермаркетах змусили про себе говорити. З 30 грн за кілограм на початку січня овоч подорожчав до 50 – 60 грн.

За думкою експертів, яких опитав сайт Liga.net, стрімке подорожчання цьогоріч викликано значним дефіцитом. Україна тимчасово втратила Херсонську область, де вирощувалося 80% всієї української цибулі, пояснює Руженкова. Також не змогли повноцінно зібрати врожай Миколаївська та Одеська області. Але головним чином до дефіциту призвели бойові дії й окупація Каховки.

За словами керівника аналітичного напрямку проєкту "АПК-Інформ" овочі та фрукти" Євгена Кузіна, швидко перенести виробництво на захід чи північ України фермерам через технологічні та фінансові причини не вдалося, а розширення вже наявних площ під цибулею було несуттєвим.

"Тому якісну власну цибулю Україна споживала десь до середини грудня. Менш якісну – до середини січня. А далі закінчилася і вона, тому на ринок надійшов імпорт", – пояснює Оксана Руженкова.

Здебільшого Україна купувала цибулю у Польщі, Єгипті, Туреччині, Нідерландах, Білорусі, Туркменістані (постачання йшли через РФ). Через війну імпорт з Білорусі та Туркменістану припинився. Минулорічна посуха у Нідерландах спричинила дефіцит цибулі в цій країні. А Туреччина восени ввела серйозні обмеження на експорт.

Для України залишилося небагато варіантів для імпорту – переважно цибуля з Єгипту і Польщі.

Улітку 2022 року через посуху виробництво цибулі в ЄС впало до найнижчого рівня за останні роки, а поточні ціни стали рекордними для багатьох країн.

За думкою експертів, що оскільки ціни на цибулю для фермерів наразі дуже привабливі, садити її цьогоріч будуть "всі кому не лінь". А от картоплі садитимуть мало, адже вона зараз дешевша, ніж рік тому. Буряк і капусту – теж. Сьогодні в сегмент цибулі заходить дуже багато виробників. Наприклад, зерновиків. Минулого року вони не змогли реалізувати у повному обсязі свій врожай. Тому багато хто через високі ціни на цибулю і моркву вирішив піти в овочівництво.

У насіннєвих компаній та в інтернет-магазинах зараз аншлаг. Розбирають не тільки цибулю, а і насіння овочів, які до цього майже ніхто не купував. Наприклад, спаржеву квасолю і дайкон. Черга до тепличних комбінатів на вирощування розсади створена навіть на висаджування овочів влітку.

"Промислове овочівництво в Україні – високомаржинальний бізнес. Тут і досі можна отримувати 300-400% прибутку. Тому новачків значно побільшає", – впевнена Оксана Руженкова.

Метки: ціни, цибуля

ПОПУЛЯРНЕ

Архів новин
Март 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Фев    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Контакти

Столярова, 1, Дніпро, Україна, 49038

mail@dv-gazeta.info

© Останні новини Дніпра та України за сьогодні. Онлайн трансляції, фото та відео репортажі на сайті Днепр вечерний. Всі права захищені.