Вівторок, 19 березня 2024 року

Парубій і Ко пробили правове дно

У парламенті прийнятий, вибачте за відвертість, абсолютно дебільний закон про внесення змін до статті 6 Закону України" Про Центральну виборчу комісію" щодо збільшення чисельного складу ЦВК. Було 15, а тепер – 17 членів!

Документ свідчить про повну політичну деградацію у парламенті. Вона, – ця деградація, – полягає у такому.

 

Перше. Більш як чотири роки президент і парламент разом не виконували статтю 19, пункт 21 частини першої статті 85 Конституції України. Ігнорували Закон України "Про Цетральну виборчу комісію", інші виборчі спеціальні закони, оскільки усі вибори в державі з червня 2014 року проводив нелегітимний склад ЦВК.

 

Друге. Президент і більшість у парламенті довели, що вони не є відповідальними політиками, недоговороздатні, не вміють і навіть не намагаються жити за встановленими Конституцією правилами. Принцип верховенства права для них не існує.

 

Третє. Склад ЦВК у свій час у кількості 15 осіб було сформовано раціонально і пропорційно до кількості та розмірів регіонів, населення України, обсягу завдань, і головне – організації роботи в Комісії. Дійсність засідань. Кворум. Кількість голосів для ухвалення рішення. Всі ці питання тепер не вирішені! Як відомо, нині і показники кількості громадян тощо зменшені.

 

Четверте. Тільки політичні невігласи і неспроможні політичні банкрути, якщо не вміють домовитися упродовж чотирьох (4!) років, то змінюють правила! Це безпрецедентно!

 

Чи відомо цим політичним аферистам, що у ЦВК навіть розташування столів і крісел в двох Залах засідань орієнтовані на 15 членів Комісії. Не доточиш. На голові один у одного будуть сидіти? Правила пожежної безпеки не будуть забезпечені.

І, кінець-кінцем, як можна, коли заморожуються зарплати в бюджеті, коли на сотні мільйонів існують заборгованості по зарплатні для шахтарів, соцсфери, через невміння домовлятися невиправдано плодити чиновників з височенними зарплатами та пільгами.

 

П'яте і головне. Ці невігласи ще й послалися у Пояснювальній записці до ухваленого закону на необхідність врахування Резолюції Парламентської Асамблеї Ради Європи щодо пропорційного представництва у ЦВК. Безсоромно і нагло. Цинізм до безмежності.

 

Ну і насамкінець, у четвер єдиний автор цього цинічного Закону, – спікер Андрій Парубій, – буде закликати голосувати за європейський вибір в Конституції, за внесення змін до неї у цій частині. "Сигнали" вони неначе будуть Європі подавати. Так от, сьогодні проявилася справжня суть вашої "європейськості". От це і є справжнім сигналом.

 

Вам до Європи, як до неба рачки.

Марина Ставнійчук

Член Європейської комісії за демократію через право (Венеціська комісія) від України (2007-2013 рр.). Заслужений юрист України, кандидат юридичних наук.

Блоги. Украинская правда

Контакти

Столярова, 1, Дніпро, Україна, 49038

mail@dv-gazeta.info

© Останні новини Дніпра та України за сьогодні. Онлайн трансляції, фото та відео репортажі на сайті Днепр вечерний. Всі права захищені.