Вівторок, 19 березня 2024 року

Наслідки політичного рішення: кредити будуть дорогі, а економіка буде слабка

В Україні прийнято політичне рішення роздати субсидії населенню готівкою. Всього на 2019 рік таких субсидій забюджетовано 55 млрд грн. Готівкою буде роздаватися, мабуть, біля 40 млрд грн.

Раніше обговорювався варіант, щоб субсидії перераховувалися на спеціальні банківські рахунки субсидіантів, а потім із них споживачі оплачували житлово-комунальні полуги. І лише залишок могли використовувати на власний розсуд.

Такий підхід правильний, але потребує інфраструктури та часу для підготовки. За даними НБУ, зараз 37% дорослого населення взагалі не має банківських рахунків.

Тому Президент та уряд прийняли політичне рішення роздавати субсидії готівкою. Перші такі виплати мають бути у березні (напередодні виборів) і складуть не менше 6 млрд грн, за інформацієї міністра соц політики Реви. При чому зараз рішення прийнято, наскільки я розумію, на період березень-травень. Далі буде додатково прийматися рішення, виходячи із аналізу "яка система субсидій більш ефективна".

Якщо ж виплата готівкою буде продовжена до кінця року, то всього за рік буде так виплачено ще понад 30 млрд грн. Але я не дуже вірю, що знайдуться такі гроші для виплати готівкою і не вірю, що МВФ буде спокійно на таке дивитися.

Головний ризик - різко збільшується грошова маса (М0) і кошти не повністю або невчасно підуть на оплату комуналки. Особливо це буде відчутно перші місяці. На сьогодні загалом борги по системі за газ, тепло та електроенергію вже складають понад 60 млрд грн. Платіжна дисципліна невисока і падає. Така монетизація готівкою сприятиме подальшому падінню платіжної дисципліни. Очевидно, що жорстких дій до споживачів-неплатників не буде, адже восени ще одні вибори - парламентські.

Внаслідок такого рішення 4 млн найбідніших домогосподарств додатково протягом березня-травня отримають готівкою по 1,5 тис грн щомісяця або сумарно 4,5 тис грн за 3 (перед)виборчих місяці.

Враховуючи всі фактори, мій прогноз - інфляція за підсумками 2019 році буде набагато вища, аніж 5%, які таргетує НБУ, як свою ціль.

Скоріш за все, щоб стримувати інфляцію НБУ буде тримати високою облікову ставку, а можливо і ще її підвищить. Кредити будуть дорогі, а економіка буде слабка. Гривня буде девальвувати. Також є сумніви, що НБУ піде на валютну лібераліізацію у таких умовах.

І не лякайте нас популізмом, він вже наступив.

Андрій Герус

Контакти

Столярова, 1, Дніпро, Україна, 49038

mail@dv-gazeta.info

© Останні новини Дніпра та України за сьогодні. Онлайн трансляції, фото та відео репортажі на сайті Днепр вечерний. Всі права захищені.