Вівторок, 19 березня 2024 року

Як українці годують найбагатішого олігарха: тарифи для Ахметова побили новий рекорд

Україна у лютому закуповувала електроенергію у вугільних електростанцій майже вдвічі дорожче від цін, по яким у Європі купували електроенергію групи Ріната Ахметова.

 

За даними ДП «Енергоринок», у лютому 2019 року середня ціна продажу електроенергії в Оптовий ринок виробниками ТЕС становила 2167 грн/МВт*г за наростаючим підсумком (0,072 євро за кВт*год). Таким чином у лютому тариф теплової генерації виріс на 16% у порівнянні із січнем цього року. Це новий рекордно високий тариф ТЕС за всю українську історію.

Про це повідомляють Наші гроші.

 

У свою чергу на Угорській енергетичній біржі електроенергія у лютому котувалась по 49,56 євро, або близько 1530 грн/МВт*г. Тобто ціна українського Енергоринку на 45% вище від ціни угорської біржі.

Нагадаємо, в Україні найбільшим постачальником «вугільної» електроенергії є група ДТЕК Ріната Ахметова. Також ДТЕК контролює понад 90% експорту електроенергії в Угорщину. У грудні 2017 року Антимонопольний комітет видав рекомендацію Міністерству енергетики та НКРЕКП щодо відкриття ринку для імпорту, але ці органи не надали дозволу на імпорт дешевшої електроенергії з Європи.

На експорт йде електроенергія, яка вироблена Бурштинською і Добротвірською теплоелектростанціями. Вони знаходяться в Бурштинському енергоострові, який від’єднаний від енергосистеми України та синхронізований з європейською системою. Ці ТЕС спочатку дорого продають свою електроенергію «Енергоринку», а потім дешево викупають її назад по ціні оптового ринку для цілей продажу за кордон. На 2018 року розбіг цін був такий – ДТЕК продавав «Енергоринку» по ціні 1,8 грн за кВт*год, а потім викуповував по 1,59 грн за кВт*год, і у річному вимірі це становило 1,3 млрд грн. дотації групі Ахметова з боку усіх виробників дешевшої електроенергії України.

 

З весни 2016 року в Україні діє формула Роттердам+, яка спричинила зростання тарифів ТЕС на 140% – із 0,9 грн за кВт-год до 2,2 грн за кВт-год.

Метки: Ахметов
Контакти

Столярова, 1, Дніпро, Україна, 49038

mail@dv-gazeta.info

© Останні новини Дніпра та України за сьогодні. Онлайн трансляції, фото та відео репортажі на сайті Днепр вечерний. Всі права захищені.