Вівторок, 19 березня 2024 року

В Мукачіві “дехунгаризують” замок

Мукачівський історичний музей, що розміщений в замку "Паланок", оголосив конкурс на розробку та виготовлення державного символу України – герба України. Ним хочуть замінити угорську символіку.

Відповідне оголошення розміщене сьогодні, 12 жовтня, на сторінці закладу в соціальній мережі Фейсбук, передає Історична правда з посиланням на "Закарпаття онлайн".

Як зазначається, герб планується розмістити на території замку "Паланок".

Як повідомляють джерела "Закарпаття онлайн" в Мукачівській міській раді, йдеться про чіткий намір влади Мукачева замінити державним символом України символ військової потуги Угорщини – орла-турула, який височіє над Мукачевом з 12 березня 2008 року.

Опосередковано про це свідчить також той факт, що інформацію про оголошення конкурсу доповнено світлиною постамента, на якому наразі встановлено турула.

Формально ініціатором встановлення угорського політичного символа на одному з бастіонів замку "Паланок" є виходець із Мукачева, американський бізнесмен Імре Пак, який зробив це, начебто, на честь свого батька Шандора Пака.

Однак із самого початку в колі експертів ішлося про те, що в цій ситуації навряд чи обійшлося без "втручання" державної влади Угорщини, яка нині безпідставно блокує євроатлантичне майбутнє України.

На знак протесту проти встановлення турула над Мукачевом тоді виступив ряд українських організацій Закарпаття. Аби вирівняти ситуацію, біля постаменту з турулом тоді було встановлено багатометрову щоглу з кількаметровим прапором України.

a805987-1-38

Вага монумента – 850 кілограмів, заввишки він – 2 метри, розмах крил – 4 метри.

Міфічний птах турул, який тримає у дзьобі меч, з тотемного знака кочових угорських племен з часом перетворився на символ військової потуги Угорщини та угорського ревізіонізму.

Попри те, що перехід угорських племен через Верецький перевал є фактом дискутивним, за угорськими історичними легендами саме Турул показав дорогу через Руські ворота давнім уграм, а під час повстання куруців під керівництвом Ференца Ракоці 1703 року нібито саме Турул приніс шаблю князю.

Контакти

Столярова, 1, Дніпро, Україна, 49038

mail@dv-gazeta.info

© Останні новини Дніпра та України за сьогодні. Онлайн трансляції, фото та відео репортажі на сайті Днепр вечерний. Всі права захищені.