Вівторок, 19 березня 2024 року

Історія поводження з відходами

3 000 лет до н.е. У місті Кнос (острів Крит) побудовані перші відомі в історії людства централізовані смітники: відходи звалювали в спеціально вириті ями, по мірі їх наповнення шари відходів пересипали шарами землі. Цей метод утилізації благополучно дожив до наших днів.

500 лет до н.е. Влада Афін (Греція) прийняла закон, який встановлював правила поводження з відходами. Громадянам поліса було наказано вивозити сміття на відстань не менше 1.5 км від межі міста.

1031 рік. В Японії почали збирати та переробляти папір.

близько 1300 року. Англія виділяє кошти на вивезення відходів та їх захоронення в громадських канавах.

1400 рік. Французький хроніст повідомляє, що гори сміття поблизу стін Парижу зрівнялися з ними по висоті.

1588 рік. Перший в історії приклад надання податкових пільг за утилізацію відходів: англійська королева Єлизавета Перша дарувала спеціальні податкові привілеї збирачам ганчір'я, яке йшло на виробництво паперу.

1690 рік. В Филадельфії відкривається завод де виробляють папір з відходів та ганчір’я.

1776 рік. Відходи на військовій службі. Після початку війни за незалежність в США влада північноамериканських штатів почала кампанію зі збирання та утилізації відходів. Збирання металевих відходів, які йшли в переплавку для виготовлення озброєння, було вперше оголошене патріотичним обов'язком. Згодом подібні кампанії в США проходили під час Першої та Другої Світових воєн.

1848 рік. Вперше в історії парламентом Британської імперії прийнятий закон, що пов'язує утилізацію та переробку відходів з забезпеченням здоров'я населення.

1874 рік. В Англії з’являється перший сміттєспалювальний завод. В місті Ноттінгем почав працювати перший "деструктор" - парова машина, яка використовувала відходи в якості палива. Згодом деструктори почали застосовувати для виробництва електроенергії. Теплові електростанції, що використовують відходи в якості палива, працюють і зараз.

1895 год. В Нью-Йорку створена перша система попереднього сортування відходів. Жителів міста зобов'язали розділяти харчові відходи, папір, метал і викидати їх в окремі баки.

1898 рік. В США з’являється перший завод по сортування відходів.

1930-ті роки. Початок промислової переробки відходів пластику.

Центр управління відходами

Метки: мусор, отходы, утилизация
Контакти

Столярова, 1, Дніпро, Україна, 49038

mail@dv-gazeta.info

© Останні новини Дніпра та України за сьогодні. Онлайн трансляції, фото та відео репортажі на сайті Днепр вечерний. Всі права захищені.